Mersul pe motocicletă este o experiență fascinantă, dacă vă dedicați lui la maxim și nu vă asumați riscuri inutile. O mare parte din motocicliști fac greșeli inutile, care pot avea un impact negativ asupra lor sau a celorlalți participanți la trafic. Știți care sunt cele mai frecvente greșeli și cum puteți să le preveniți?
Totul începe cu d-voastră
Cine dorește să meargă în siguranță pe motocicletă trebuie să se echipeze cu un echipament de protecție de calitate. Acesta constă dintr-o cască omologată, îmbrăcăminte moto de calitate, mănuși de protecție, încălțăminte moto stabilă și alte accesorii importante. Investiți într-un echipament moto adecvat, pentru a vă simți în siguranță și confortabil, deoarece orice tip de motocicletă și stil de condus necesită diferite elemente de protecție și accesorii. MotoZem se specializează în echipamente moto de calitate, adecvat atât pentru femei, cât și pentru bărbați din orice categorie. Pe e-shop găsiți articole adecvate de calitate și la un preț accesibil.
O altă problemă frecventă este întreținerea insuficientă a motocicletei. Cu toate că aveți impresia că totul funcționează cum trebuie, întotdeauna verificați presiunea anvelopelor, nivelul uleiului și funcționalitatea frânelor. Din când în când faceți-vă timp pentru o verificare mai amănunțită și aruncați o privire și la componentele mai puțin problematice ale motocicletei d-voastră.
Motocicliștii adesea se confruntă și cu o tehnică incorectă de mers. Însă o tehnică corectă de mers este baza siguranței pe motocicletă. De obicei începătorii au probleme cu tehnica de frânare, cu virajele și menținerea echilibrului. Soluția este antrenamentul, antrenamentul și iar antrenamentul - ideal pe o suprafață dreaptă sau într-o parcare liberă. Aici puteți exersa și manevrele evazive. Frânarea bruscă este cauza cea mai frecventă a căzăturilor și accidentelor, la fel ca și intrarea în panică sau reacția greșită în situații de criză. Dar dacă nu aveți destulă încredere în d-voastră, urmați un curs de conducere preventivă pentru a vă spori încrederea pe șosea și pentru a vă reîmprospăta cunoștințele. Utilizați toate funcțiile pe care vi le oferă motocicleta - de exemplu cu semnalizarea. Din ce în ce mai des se întâmplă că motocicliștii nu folosesc deloc semnalizarea sau uită să o închidă și astfel creează confuzie în trafic. Învățați-vă să închideți semnalizarea când terminați virajul dreapta/stânga.
Alcool și droguri
Condusul sub influența alcoolului sau a drogurilor scade capacitatea de reacționare și coordinare a mișcărilor. Chiar și o mică cantitate poate influența condusul. De aceea, nu vă urcați niciodată pe motocicletă nici măcar dacă ați băut doar o bere. Alegeți o altă metodă de transport, pentru a evita accidentele. De asemenea, nu ignorați vremea și condițiile carosabilului. Ceața periculoasă, ploaia neplăcută, poleiul sau asfaltul stricat măresc riscul de accidentare, motiv pentru care trebuie să fiți la curent cu predicția meteo și să nu supraestimați cunoștințele d-voastră pe motocicletă. Acest lucru însă nu înseamnă că în timpul unei ploi mărunte veți rămâne acasă, trebuie doar să vă pregătiți echipamentul necesar pentru astfel de situații.
Cum să (nu) mergeți pe motocicletă
Tehnica de condus este importantă, însă unii motocicliști la început sau chiar și după ceva ani nu au o postură corectă, nu frânează și nu virează corect. Faceți tot posibilul să controlați cât mai eficient motocicleta. Viteza mare este o cauză frecventă a accidentelor. Chiar dacă uneori pare plictisitor, întotdeauna respectați limitele de viteză și ajustați-vă viteza în funcție de condițiile de pe carosabil. Fiți atenți la ce se întâmplă în jurul d-voastră și fiți prudent. Acordați atenție împrejurimilor, intersecțiilor, traficului intens și fiți atenți chiar și pe drumurile mai puțin circulate. Important este să observați restul participanților la trafic, pietonii și cicliștii. Datorită distanței de siguranță veți avea suficient timp și spațiu pentru a predice și reacționa corect în situații neașteptate. În timpul virajelor trebuie să accelerați pentru ca motocicleta să fie stabilă. Puteți antrena acest lucru într-un sens giratoriu liber.
Un sfat la final: urcați-vă pe motocicletă doar când sunteți într-o stare psihică bună. Poate sună puțin ciudat, însă o stare bună și condiția fizică joacă un rol foarte important. Dimpotrivă, sub stres, la nervi și sub un val de emoții, se fac adesea greșeli complet inutile, dar fatale. Încercați să vă relaxați cât mai mult corpul, să țineți ghidonul lejer, coatele îndoite și folosiți partea superioară a corpului.